Curatenia de primavara

Curatenie in sufletExista la noi in popor un obicei  de a face curatenie generala primavara inainte de Pasti si iarna inainte de Craciun, pentru ca ″asa se face″ si pentru cei din generatia mai veche pentru ca ″vine Preotul cu Icoana sau cu Botezul″.

Mai sunt si „curatenii periodice” necesare….nu prea avem chef de ele dar … le facem.

Majoritatea oamenilor au un Camin, un acoperis deasupra capului unde vor ″sa se simta cofortabil si in siguranta″ si unde simt nevoia sa faca curatenie.

Se spune ca „Trupul este Caminul sufletului”. Atunci ce-ar fi sa incepem sa ne facem ″curatenie in suflet″… sa punem “aspiratorul” si sa ″aspiram” tot ceea ce ne face rau, ce ne face sa fim tristi si depresivi ….. (Atentie: Sa nu uitam sa golim saculetul la ghena de gunoi) … sa stergem praful acumulat de amintirile noastre negative care ne afecteaza si nu ne lasa sa mergem mai departe, sa stergem ″fereastra” sufletului nostru pentru a putea vedea mai clar si mai bine ceea ce se intampla. Printr-o fereastra murdara nu poti vedea soarele si cerul albastru ….. nu poti vedea ce se intampla afara. Multi dintre noi ne stergem ferestrele caselor de ″gura vecinilor″ sa nu rada de noi … atunci ar fi cazul sa ne spalam si fereastra sufletului ca sa vada vecinii cat de frumosi si curati suntem … sau sa ii putem noi vedea mai bine pe ei …. sa batem ″covoarele″ (stiu ca multi dintre voi nu mai aveti dar gasiti voi ceva de batut) si sa scoatem din ele toata ″mizeria ″ (frustrarile, complexele, nemultumirile, obsesiile, fricile etc.) si eventual sa le periem si sa le dam cu un balsam sa ″miroasa frumos″.

Avem tendinta de a privi totul prin ″fereastra murdara″, ne raportam tot timpul la trecut, ne gandim la cat de greu ne-a fost, ce traume avem din copilarie, la cat de ″ghinionisti suntem ″ si gasim scuze pentru tot ce traim si pentru nefericirea noastra actuala si ne plangem de mila si ne invinovatim si consideram ca ar fi bine sa mai murdarim si ferestrele altora vaicari ndu-ne si cersind mila si compatimirea. Exista momente in viata cand ferestrele noastre se murdaresc …. din cauza criticilor pe care le primim de la parinti, profesori, colegi, parteneri de viata, se murdaresc din cauza ridicularizarilor la care suntem supusi … din cauza respingerilor, din cauza dezamagirilor, din cauza respingerilor. Problema este ca murdaria continua sa se adune si, din pacate, mult prea multi oameni nu fac nimic in privinta asta. Ei isi continua viata avand ferestrele murdare. Isi pierd entuziasmul si devin frustrati si deprimati si de cele mai multe ori renunta la visurile lor numai pentru ca nu si-au curatat fereastra.

Ce-ar fi sa luam un prosop si o ″solutie″ si sa incepem sa ne curatam fereastra ca sa putem vedea mai clar …. sa putem vedea ca exista in viata noastra lucruri bune. Prin fereastra curata ai putea vedea ca esti sanatos, ca ai o casa (a ta, sau cu chirie, sau cu rate la banca … dar ai un acoperis deasupra capului) , ai un serviciu (ala care o fi…. dar il ai), ai o familie (asa cum e ea, cu bune si cu rele, dar macar nu esti singur ), ai prieteni (buni sau rai … dar ii ai) , ai ce manca, ce bea etc……

Ne vaitam ca trebuie sa facem curat (nu realizam ca asta inseamna ca avem o casa, un birou, un spatiu al nostru pe care il putem curata), ca avem de calcat sau spalat rufe (nu realizam ca asta inseamna ca avem haine, ca suntem ″avuti″ ), ca trebuie sa facem mancare (nu realizam ca asta inseamna ca avem ce manca ) ….. pentru toate astea ar trebui sa fim recunoscatori….

Si daca tot ne apucam de treaba ce-ar fi sa facem putina ″curatenie″ si in viata noastra personala? Sa analizam putin si sa vedem ce merita sa pastram si ce trebuie sa aruncam? Ce sau cine ne este de folos ? La ce am putea renunta? Traim printre oameni …. ei vin in viata noastra cu un scop. Unii ne inalta, altii ne coboara. Cei din urma sunt buni pana la un moment dat, pentru ca „ne dau o lectie”, ne ajuta sa intelegem ce nu este bine pentru noi, ce ne face rau), sunt buni pana in momentul in care incep sa ne distruga, sa ne „muradeasca”.

Se spune ca ″O oglinda reflecta imaginea unui om, insa genul de prieteni pe care si-i alege reflecta cum este el cu adrevarat″ (Biblia, Pilde ). Daca obsevi ca pe ″oglinda ″ ta au aparut ″pete,″ si acestea te deranjeaza, apuca-te si sterge si oglinda ca sa te poti vedea clar si sa iti placa ceea ce vezi. OAMENII FRUMOSI TE FAC SA TE SIMTI FRUMOS !

Fiecare dintre noi are ceva bun pentru care trebuie sa fie multumitor. Dupa ce vei curata fereastra si vei indeparta murdaria ti se va infatisa o lume noua!

″Este mai bine sa te mentii curat si stralucitor. Tu esti fereastra prin care trebuie sa vezi lumea” (George Berbard Shaw)

Incearca sa iti schimbi atitudinea pentru a vedea lumea clar.

Apuca-te si TU de ″curatenie ″ . Nu e nevoie sa faci mult efort . Te asigur ca la sfarsit vei sta intr-un coltisor si vei spune:

 MA SIMT EXCELENT! Acum parca nici oboseala nu o mai simt !

Comments

Comentarii